Je Lijf

Chantal   27 december 2016   1750 x bekeken  
Inspiration

Zoals zoveel vrouwen heb ik een haat-liefde verhouding met mijn lijf.

Ingegeven door veel impulsen van zowel buiten- als binnenaf. Hoe ik naar mijn lichaam keek werd beïnvloed door de (on)bewuste boodschappen van mijn moeder, die ze weer had overgenomen van haar moeder. Door de beelden die ik zag op televisie en in tijdschriften. Door de mening van mannen, die aangaven wat ze wel en niet mooi en sexy vonden. Door de mening van andere vrouwen. Maar vooral door mijn eigen onzekerheid.

Ben ik wel goed genoeg? Is mijn lichaam wel mooi genoeg?

En altijd in het vergelijk met de ander. Want daar begint vaak de kwelling, in het vergelijk met de ander.

Wat mooi is wordt vaak afgemeten langs de lat van de heersende norm in je omgeving, land en cultuur. En die norm, zo leer ik later, wisselt nogal.

Het verdrietige eraan is dat ik nooit met volle liefde en acceptatie naar dat prachtige lijf van me heb kunnen kijken. Echt kunnen kijken. Laat staan gehouden.
Ons zelfbeeld, mijn zelfbeeld, wijkt vaak af van hoe de buitenwereld ons ziet, omdat we met het filter van onze overtuigingen naar ons eigen lijf kijken. En het niet meer écht zien.

Hoe vaak ik me niet verbaas over de harde en kritische blik van vrouwen om mij heen over hun lichaam, waarbij hun beeld van wat ze zien niet overeenkomt met wat ik zie. En visa versa.

Naarmate de jaren verstreken en ik veel heb gewerkt aan mijn binnenkant, word ik me ook meer bewust van hoe ik keek, en soms nog kijk, naar mijn buitenkant.
Heb je weleens naakt voor de spiegel gestaan en met liefdevolle ogen naar jezelf gekeken? Waar alles er mag zijn?
Moeilijk he?
Pijnlijk vaak ook.

Ik ben er een hele tijd geleden mee gestart. Het lijstje met gebreken bleek eindeloos. Benoemen van wat ik mooi vond aan mezelf was heel erg moeilijk. Dat was ik niet gewend.
Überhaupt voor de spiegel staan en kijken bleek een ware uitdaging te zijn.

Gek eigenlijk want ons lichaam is zo natuurlijk. En zo mooi!

Met al haar prachtige vormen en littekens van het leven. Ons lichaam wat ons iedere dag weer laat voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Je lichaam waarmee je liefhebt.

Jouw schoonheid is uniek. Mijn schoonheid is uniek. En dus niet te vergelijken. Ik begin me dat steeds meer te beseffen. Ik kan een andere vrouw mooi vinden, op vele manieren, en vaak is het de uitstraling, het feit dat ze lekker in haar vel zit, wat maakt dat haar schoonheid zo straalt.

Als alles er mag zijn, niks meer in de schaduw hoeft te staan, ontstaat er een diepe gloed vanbinnen die je laat stralen. Het vergt moed en mededogen om iedere dag weer liefdevol naar je lijf te kijken en het te ervaren met alles erop en eraan. En het is ook ok als dat even niet zo goed lukt.

Ik wens jullie heel veel zachtheid naar jezelf toe in 2017!

Liefs Chantal

*Photocredits: Tom Thomson - Gianni Strino - Clipartbest

Home   /   Blog   /   Je Lijf