Een perfect georganiseerde kledingkast in 8 stappen!

Annick   05 februari 2015   3493 x bekeken  
Styling

How to organize your wardrobe!

Omdat we goed op weg zijn met de Stop Shopping Start Styling Challenge, is het belangrijk om eens naar onze kast te gaan kijken. Dat frustrerende gevoel, wat je wellicht elke ochtend hebt, dat gevoel van: “Ik heb NIETS om aan te trekken!” Of “wat moet ik in hemelsnaam aan?” heeft ook heel veel te maken met hoe je kledingkast is georganiseerd. Mooie items raken vaak ergens achterin verloren. Dat betekent: “Out of sight, out of mind” en je wist niet eens dat je die fantastische top, of broek of trui nog had.

Tijd voor een grote opruiming, en hoe richt je hem daarna weer optimaal in?! 

Stap 1:

Haal alles (ja alles!) uit je kast..
Gewoon doen, alleen dan kan je echt opruimen. 

Stap 2: 

Maak 4 stapeltjes

 
Your Style Lab | Stapeltjes kledingkast opruimen
 
 • Berg seizoenskleding op in een aparte doos of koffer. Leg hem bovenin of op je kast, of zelfs ergens anders in huis waar het even niet in de weg ligt. 
 • Zit er een gat in? Draadjes los? Wees kritisch! Kan het nog gemaakt worden en ga je het daarna weer dragen? Maak dan de keus: Repareren of Doneren. (Bij ernstige gevallen regelrecht de prullenbak in). 
 • Stel jezelf bij twijfelgevallen de vragen: 
  - Heb ik het dit jaar nog gedragen?
  - Zou ik het nu opnieuw kopen? 
  Is je antwoord op beide vragen nee? Op de Donatie stapel! 

Stap 3: 

Kies een systeem. Organiseer op kleur, of bijvoorbeeld op item. Allebei kan ook, dat is het meest overzichtelijke. Alle blazers, jasjes etc bij elkaar. Alle blousjes, alle t-shirts, alle jeans etc. En werk op kleur, licht naar donker. 

Je kunt ook nog organiseren op maat (mocht je verschillende maten in de kast hebben), op stijl of op seizoen. Kies wat jou het meeste helpt om overzicht te houden. 

   
Your Style Lab | Kleur georganiseerde kledingkast
   

Stap 4: 

     
Maak een apart plekje voor je favoriete items. Bijvoorbeeld een deel van je kast of zelfs een apart rek. Hang hier je je favoriete items, die je veel draagt, waar je gek op bent of die je net nieuw hebt gekocht. Vind je het fijn om vast outfits klaar te hebben? Hang dan hier alvast een outfit of 3-4 klaar. Zo grijp je 's ochtends nooit mis.    Your Style Lab | Rek met favoriete items
     

Stap 5: 

Creëer een apart plekje voor je accesoires. 

 • Hang sjaals aan een dassenrek of door ringen aan hangertjes
 • Hang hoeden, kleine tassen en riemen aan haakjes
 • Hang je sieraden ook op, of aan een zelfgemaakt bord met haakjes of aan speciale sieraden opbergmogelijkheden.

Stap 6: 

Zorg dat je 3 soorten hangertjes hebt en niet meer verschillende dan dat. Dit maakt het beeld van je kledingkast veel rustiger. 

 • Houten hangertjes voor blazers en jasjes (voor de vorm)
 • Plastic hangertjes voor blousen en overhemden
 • Hangertjes met stof voor delicate stoffen zoals jurken

Leuk truukje met hangers om te ontdekken wat je het meeste draagt:

 
Your Style Lab | Hanger strategy
 Bron via Pinterest
 

Stap 7:

Zorg dat je een grote spiegel hebt op de plek waar je je omkleed, het liefst dichtbij of in je kledingkast. Zo kun je makkelijker outfits proberen, checken wat je aan hebt en eventueel items wisselen. 

Stap 8: 

Laatste tip - Gebruik je kast alleen voor kleding en accesoires. Alle niet kleding gerelateerde dingen ergens anders opbergen. Zo raakt dat nieuwe jasje of die mooie sjaal niet verborgen achter een doos met andere spullen die daar niet hoort. 

Heb je al zin om aan de slag te gaan met je kledingkast??

Nee? Voelt het als een ontzettende klus waar je enorm tegenop ziet? Dat begrijp ik, je moet je er ook echt even toe zetten. Maar als het eenmaal gedaan is zal het je elke ochtend zoveel tijd en frustratie schelen, dat is toch heerlijk!

Dus doe als Carrie van Sex en the City; bel een vriendin, of drie. Pak een glas wijn erbij. Neem een slok en hup gooi alles er in één keer uit. Nu moet je wel... 

Veel succes!

 
Your Style Lab | Start Gratis Stylepaspoort
 
Home   /   Blog   /   Een perfect georganiseerde kledingkast in 8 stappen!