Hoe maak je je garderobe sustainable?

Annick   13 oktober 2015   2183 x bekeken  
Styling

Duurzaamheid en sustainability zijn het gesprek van de dag. Helaas niet zo een sexy fashionwoorden maar als je er even goed bij stil staat, zal het je verbazen wat het voor je kan doen. Want we hoeven echt niet allemaal in broeken en blousen van bijzondere materialen te lopen (wel best cool natuurlijk). Je kunt beginnen bij je eigen kledingkast. 

Door je garderobe meer eco verantwoord te maken zal je niet alleen een beetje liever zijn voor de planeet, maar heb je ook minder stress (hé, dat is fijn!). Een groot deel van je garderobe draag je niet eens, dus waarom zou je dat in de kast laten hangen? Je hebt alleen maar minder overzicht en raakt de weg naar je eigen stijl langzaam kwijt. 

Dus bij deze onze tips voor jouw duurzame garderobe:

1. Investeer!

Investeer in een goede basis garderobe. Stukken van echte kwaliteit zoals een zwart jurkje, een overhemd, een goedzittende broek, een jeans, een mooie jas, en een blazer. Uiteraard kun je van daaruit gaan uitbouwen met een rok, tops, en trui. De simpeler je het houd, de makkelijker het is om te combineren. Koop per seizoen 1 trend item voor niet te veel geld die je echt fantastisch vind. 

2. Niet alles hoeft meteen in de was

Heb je een vlek op een kleidngstuk, niet gelijk in de was gooien. Behandel liever de vlek alleen. Vieze luchtjes aan je kledingstuk? Hang het uit, dat is beter voor het milieu en je kleding blijft langer mooi! 

3. Verkoop wat je zat bent

Heb je kleding van goede kwaliteit die je niet meer zo leuk vind, die niet meer passen of gewoon simpelweg je stijl niet zijn? Houd je het dan in je kast omdat het anders zo 'zonde' is? Daar heeft niemand wat aan. Verkoop je stukken, als ze nog goed zijn kun je er best nog wat voor krijgen. Zo niet overweeg dan om bijvoorbeeld kleding te ruilen, bijvoorbeeld door een kleding 'swap' party te houden. 

4. Nieuw is niet nodig

Ga voor tweedehands, net als dat jij mooie stukken hebt hangen die je goed kunt verkopen hebben anderen dat ook. Lekker snuffelen in tweedehandszaken is ook leuk natuurlijk! 

5. Fix it!

Een blouse met een gat erin, de naad van een blazer die loslaat... Gooi niet al je kapotte kleding weg, soms is het makkelijk om zelf te repareren (gewoon even het probleem googlen) of laat het reparen door een proffesional. Zo heb je weer een hele tijd plezier van je kledingstuk. 

6. Lekker warm

Wol is HET natuurlijke product dat niet alleen lang mee gaat, maar ook recycable is en zichzelf reinigt. Hoe handig is dat! Als het gaat pillen kun je dat herstellen met een scheermesje of speciale pluizentondeuse. 

Het belangrijkste is dat je je stijl goed kent, dan koop je minder vaak dingen die toch niet bij je passen en die je niet draagt. Uiteraard is dat niet altijd even makkelijk, onze stylisten helpen je je daar graag bij! Met een persoonlijk stijladvies, gaat 1 van de stylisten bijvoorbeeld kijken wat bij jouw stijl en figuur past zodat jij in het vervolg makkelijker de juiste items kiest en minder miskopen hebt.

Voor jou fijn zo een opgeruimde kast, voor het milieu fijn want veel minder verspilling. 

 
 
 
Geïnspireerd door: Elin Larsson in Vogue NL November 2015
Home   /   Blog   /   Hoe maak je je garderobe sustainable?