Androgynie in fashion

Andrea   20 juli 2015   2973 x bekeken  
Trends

Van een vrouw in een pak kijken we sinds de jaren ’30 al niet meer vreemd op. En zeker sinds Yves Saint Laurent in de jaren ’60 een smoking voor vrouwen op de markt bracht, is deze outfit steeds normaler geworden in de huidige maatschappij. Het was een historisch moment in de geschiedenis van de mode, want het pak heeft een grote rol gespeeld bij de emancipatie van vrouwen. Het mantelpakje werd altijd geassocieerd met seksualiteit, het mannenpak werd geassocieerd met zaken doen. Het pak gaf vrouwen vrijheid. In de jaren 80 evalueerde het ontwerp in een power suit met brede schouders. Vrouwen kregen het gevoel dat ze konden zijn wie ze wilde zijn.

Dit seizoen gaat androgynie een stapje verder. Naast vrouwen in pantalons, overhemden en pakken zagen we op de catwalk ook verassend veel mannen in zijden blouses met shawlkragen, rokken en taillebroeken. Ook opvallend is dat de modellen steeds meer kenmerken van androgynie in hun uiterlijk hebben en er in de show van Gucci zelfs een androgyne man meeliep tussen verder alleen maar vrouwelijke modellen. Het verschil in kleding en uiterlijk tussen de twee seksen lijkt langzaam te verdwijnen.

   
Your Style Lab | Moodboard Adnrogynie in Fashion vrouwen  
   
Your Style Lab | Moodpboard Androgynie in fashion mannen  
   

Dit verschijnsel werd ook door Selfridges opgepikt. Het Londense warenhuis heeft, na een voorbereiding van twee jaar, sindskort een unisex afdeling waar mannen en vrouwen samen kunnen winkelen en kleding kunnen uitzoeken op basis van zichzelf als individu in plaats van als man of vrouw. Deze afdeling geeft een beeld van een geslachtsloze toekomst.

Ook de damescollecties van de meeste merken verkopen tegenwoordig al genoeg items waar iets van androgynie in terug te zien is:

     
Your Style Lab | Wit overhemd Supertrash Your Style Lab | Pantalon Supertrash Your Style Lab | Boyfriend jeans Modemusthaves
Supertrash €44,90 Supertrash €49,90  Modemusthaves €34,95
     
Your Style Lab | Tuinbroek Modemusthaves Your Style Lab | Suitblazer Asos Your Style Lab | Suit pant Asos
Modemusthaves €44,95 Asos €68,49 Asos €54,79
Home   /   Blog   /   Androgynie in fashion